Boekpresentatie: Hoe bevalt een elftal

Boekpresentatie in Nederlands Drukkerij Museum

HOE BEVALT EEN ELFTAL!

Tini Schutte bracht elf kinderen gezond ter wereld. Ze schreef een boek over de bevallingen van haar kinderen.

Het elftal. Foto Edmund Messerschmidt

door Sanne Schelfaut BNDeStem Hoe bevalt een elftal? Daar kan Tini Schut­te-Korfker (75) uit Breda als geen ander het antwoord op geven. „Heel goed. Op mijn 21e kreeg ik mijn eerste kindje Peter en 25 jaar later beviel ik van onze jong­ste dochter Christina. Bevallin­gen zonder complicaties.” Tini Schutte besloot vijf jaar gele­den haar ervaringen op te schrij­ven. „Aanleiding was een artikel uit de krant van verloskundige Beatrijs Smulders. Zij is een warm pleitbezorger van thuisbe­vallen en ik ben het grondig met haar eens. Het is zo fijn om in je eigen huis een baby te krijgen, ik zie dat als het eigen nest. De om­geving, de geur, alles is zo ver­trouwd.” Als de Bredase inspira­tie had, schreef ze op hoe het haar elf keer beviel. Foto-elftal-02
Het boek­werk is na vijf jaar afgerond en is zaterdag 16 mei ge­presenteerd in het Nederlands Drukkerij Mu­seum aan de Leeuwerik in Et­ten- Leur.  Haar man Johan Schut­te (78) is al dertien jaar vrijwilli­ger in dit museum en heeft het boek zelf gezet op een Linotype zetmachine uit ± 1950 en gedrukt op een Korrex proefpers. „Op de ouderwetse manier. Alleen de kaft en de foto’s zijn op moder­ne, digitale wijze gemaakt”, ver­telt een trotse echtgenoot.
Tini Schutte beseft dat ze geluk heeft gehad met haar goed verlo­pen bevallingen. In haarFoto-elftal-03 boek be­schrijft ze hoe haar eerste weeën voelden, hoe goed ze bij de eerste bevallingen luisterde naar de in­structies van de verloskundigen en hoe blij ze was met de hulp van de kraamverzorgster. Van haar boek zijn 150 exemplaren ge­drukt door haar man. De omslag en titel zijn gemaakt en bedacht door Karel C. Korfker, de broer van Tini. Het boek van Tini Schutte: ‘Hoe be­valt een elftal’, is te koop bij het Nederlands Druk­kerij Museum en kost -heel toepasse­lijk- elf euro. Hiervan gaat drie euro naar het goede doel (Flying Doctors in Afrika).

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.