Papierscheppen groot succes

Bezoekers maken eigen boekje PAPIERSCHEPPEN EEN GROOT SUCCES

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERADit papierscheppen was georganiseerd in het kader van het 40-jarig jubileum van het museum.
Zondag 28 februari waren twee papier-makers in het museum om te vertellen en demonstreren waar je allemaal papier van kan maken en wat je er vervolgens mee kan doen. Ze doen het niet van hout, maar wel van ander plantaardig afval en oude kleding.

We mogen zeggen dat het een heel drukke middag is geworden, veel belangstelling dus. De bezoekers wilden ervaren wat het is om zelf een vel papier te maken met of zonder watermerk (als bladzijden van jouw boekje) en dik papier (als de kaft).

Na het papierscheppen kon je je naam laten indrukken in de kleine drukkerij.

Daarna werd in de binderij onder leiding van onze boekbinders van het geheel een fraai boekje gemaakt d.m.v. een aparte bindwijze, een zgn. Japanse binding.
Iedereen ging met z’n eigen boekje tevreden naar huis.

De twee papiermakers waren:
– Ewald Weijers uit Loenen, hij heeft het vak geleerd van Piet Zegers, die tot 2014 molenaar was van een oude papiermolen in Loenen op de Veluwe. Ewald heeft voornamelijk papier geschept van katoen, abaca, vlas, linnen en van lompen. Nu runt hij samen met Piet Zegers het bedrijf C-paper en maken ze verschillende soorten handgeschept papier, geven demonstraties, workshops papierscheppen.
– Marieke de Hoop van Papiermakerij de Hoop, zij heeft het vak in de 80-er jaren geleerd van Jeroen Hilhorst van Werckplaets de Vuyst, Veghel, de eerste papiermakerij, die expliciet handgeschept kringlooppapier maakte op een duurzame manier. Op dit moment runt Marieke haar PapierLab, een rondreizende papiermakerij, die lokaal papier maakt van de plantenvezels die ze vaak ter plekke aantreft. Haar vaste werkplaats is in het havengebied van Rotterdam.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.