2014 Johan van Gurp

PORTRETTEN JOHAN VAN GURP NOG TE ZIEN T/M ZONDAG 1 JUNI 2014

Op 12 mei 1968 kreeg de 19-jarige Johan van Gurp uit Breda van sportchef Peter Heerkens Foto-uitnodiging-1van Dagblad De Stem zijn allereerste opdracht.
Een kiek van winnaar Jan Krekels van de Omloop van De Kempen, samen met de rondemiss.
Hij verdiende er precies vijftien gulden mee en wist vanaf dat moment wat hij wilde worden: fotograaf bij de krant. Dat lukte hem twee jaar later, toen hij op 1 mei 1970 in vaste dienst kwam.
Tot april 2007 zou hij voor De Stem (na de fusie met het Brabants Nieuwsblad in 1998 BNDeStem) blijven werken. In die periode portretteerde hij veel bekende en onbekende West-Brabanders, nationale en internationale beroemdheden, politici, sporthelden, musici, kunstenaars en leden van het koninklijk huis.
Een grote selectie van deze portretten is op deze expositie te bewonderen.
Tussen 1978 en 1990 viel hij vijf keer in de prijzen tijdens de jaarlijkse wedstrijd om de Zilveren Camera. In 1982 ontving hij de eerste prijs in de categorie “portretten” met twee foto’s van Joop den Uyl en zijn echtgenote Liesbeth,
gemaakt tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de PvdA in Breda.In 1972 werd één van zijn foto’s bekroond als beste Nederlandse inzending in de categorie “sport” op de World Press Photo.