2019-’20 Brabantse Drukkers in WO II

Tentoonstellingen

NIEUWE  TENTOONSTELLING IN NEDERLANDS DRUKKERIJ MUSEUM
VAN DINSDAG 29 OKTOBER 2019 – 1 AUGUSTUS 2020

Brabantse Drukkers in Tweede Wereldoorlog

De tentoonstelling is zo ingericht dat we een goed beeld weergeven wat de Brabantse drukkers tijdens de oorlog aan drukwerk toch nóg konden maken en verspreiden.

We herdenken er tevens mee dat we 75 jaar geleden werden bevrijd.

Nooit eerder werd het dagelijks leven in Nederland zo sterk beïnvloed door drukwerk als tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitse instanties oefenden steeds meer druk uit op de Nederlandse uitgevers en drukkerijen. Tientallen ‘Verordnungen’ bemoeilijkten het bestaan van de drukkers.  Belangrijke drukkerijen konden, of wilden, niet meer hun opdrachten uitvoeren en sloten de deuren.


Een detail van de tentoonstelling. Een huiskamer tijdens de oorlogsjaren.

Het niet opvolgen van de eisen van de bezetter had dan ook grote consequenties voor de betrokkenen. Voor de Brabantse drukkers waren de omstandigheden niet anders.
In de tentoonstelling is drukwerk van Brabantse drukkers uitgelicht.
De tentoonstelling vertelt het verhaal van de legale en illegale pers in Brabant.
In de getoonde tijdlijnen komen de verschillende omstandigheden naar voren waaronder gedrukt en verspreid moest worden.
We hebben een origineel cliché van een krant ,,De Tijd” van 5 mei 1945 en daarvan zijn afdrukken gemaakt op krantenpapier, die de bezoeker eventueel kan meenemen.
Ook staat er een oude, nog werkende, stencilmachine waarbij originele stencils klaar liggen om mee te nemen. Je krijgt daarmee een indruk wat het betekende om een illegale krant uit te geven

De tentoonstelling is een eerbetoon aan de Brabantse drukkers die zich bezig hielden met het vergaren, bewerken en verspreiden van drukwerk in de Tweede Wereldoorlog.

Bewerken